Ondernemen in de horeca

Ben jij van plan om te ondernemen in de Horeca? Wat zijn je beweegredenen en waarom kies je voor het vak? Waarschijnlijk omdat jij passie hebt voor mensen. Voor service. En voor eten en drinken. Je wilt het verschil maken in de beleving van mensen in restaurants, café’s of misschien wel in de cateringbranche. De horeca is een prachtig vak dat vaak wordt onderschat. De kunst om het mensen naar hun zin te maken. De kunst om, hoe gek de verzoeken soms, altijd aan de wensen van de gasten te voldoen. De kunst om elke dag weer te streven naar dat kleine beetje extra waardoor mensen zich thuis voelen. Dat is waar je het voor doet. Dat is waar jouw passie ligt.

Hoe start ik in de horeca?

Heb jij passie voor de Horeca en wil jij voor jezelf beginnen? Hier een aantal handige tips voor jou als toekomstig ondernemer. Ondernemen in de Horeca begint bij een concept. Een visie waar jij graag op wil voortborduren. Als je je visie hebt uitgewerkt en het concept in een ondernemingsplan hebt gegoten, ga dan op zoek naar een locatie die hier goed bij past. Dit kan je eventueel doen met behulp van een horeca makelaar. Nadat je de locatie hebt uitgezocht heb je wellicht een financieringsbehoefte.

Financiering

Financiering kan je op verschillende manieren aantrekken. Via traditionele kanalen zoals banken of misschien een familielid of via nieuwere kanalen zoals crowdfunding. Als je de financiering voor jouw horeca gelegenheid rond hebt dienen er nog een aantal zaken te worden geregeld voordat je dan eindelijk echt kan beginnen. Je zult moeten kiezen voor een rechtsvorm zoals een eenmanszaak, V.O.F., of een besloten vennootschap. De laatste kan je oprichten bij een notaris. Je dient je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan je zelf doen in het geval van een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Bij een B.V. schrijft de notaris je meestal in. Om legitiem te mogen ondernemen in de horeca dien je ook vergunningen te regelen bij de gemeente. Zoals een drank- en horeca vergunning en een terrasvergunning. Je moet je aanmelden bij de belastingdienst voor een BTW-nummer en een loonheffingennummer.

Afspraken maken met leveranciers

Je moet een bankrekening openen en afspraken maken met (toekomstige) leveranciers. In een volgend stadium kan je kijken naar een aantal abonnementen. Je hebt waarschijnlijk een telefoonnummer nodig, een website met mailbox, je wil het gas, water en licht op het vestigingsadres aangesloten hebben en misschien wel een alarminstallatie op locatie hebben. Ook wil je misschien abonnementen afsluiten voor services zoals een reserveringssysteem, de koninklijke horeca nederland, een personeelsplanner en wellicht een systeem om je kassa op te maken zoals Kassatellen. Vergeet niet de mensen uit te nodigen voor je officiële opening! Tenslotte dien je de bestellingen te doen voor je eerste levering. Als je al deze zaken geregeld hebt en de producten zijn geleverd dan kan je eindelijk beginnen met jouw eerste horecazaak! Succes!